KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

 Strömstads Stadshus 

Foto på stadshuset.Förstora bilden

Strömstads Stadshus stod klart 1917. Byggnaden är uppförd i pampig jugendstil. I huset finns en magisk talsymbolik – allt enligt grosshandlare Adolf Fritiof Cavalli-Holmgrens vilja. Det var han som donerade pengar till byggnaden. Strömstads stadshus är också framröstat av SVT:s tittare till "Sveriges vackraste kommunhus".

Cavalli-Holmgren önskade att stadshuset skulle invigas den 27 januari 1911. Så blev det inte. Huset stod klart först 1917. Då var relationen mellan donatorn och de styrande i Strömstad frostig, och någon invigning var inte aktuell. Historien berättar att donatorn därför aldrig fått ro, och att han av och till syns till i stadshuset nattetid ända sedan huset stod klart. Invigning blev det först 100 år senare den 27 januari år 2017, då i samband med att huset genomgått en omfattande renovering.

Foto på trapphallen inne i Stadshuset.Förstora bilden

Den givmilde donatorn

Adolf Fritiof Cavalli-Holmgrens far var guldsmedsmästare i Strömstad, vilket förklarar varför han ville donera stadshuset till staden. Själv kallades Adolf ofta för ”Guldtuppens son”. Han flyttade från Strömstad efter avslutad skolgång, och levde större delen av sitt liv i Stockholm.

Adolf Fritiof föddes i Strömstad år 1851. Trots medelmåttiga betyg visar historien att han hade näsa för affärer. Cavalli-Holmgren var ordförande eller styrelseledamot i ett stort antal företag. I en DN-artikel från 1987 beskrivs han som en "egensinnig ungkarl med udda vanor, alltid klädd i svart bonjour, plågad av lungsjukdom men med gott hjärta och generös hand".

Hans föräldrar spelar en stor roll vid uppförandet av stadshuset. De präglade också hans engagemang och livsstil. Cavalli-Holmgren hade egenheten att han bara deltog i möten och besvarade brev vissa bestämda dagar. 27/1, 14/5, 7/3, 12/12 var sådana dagar. Dessa dagar motsvarade faderns (27/1) och moderns (14/5) födelsedagar, deras bröllopsdag (7/3) och förlovningsdag (12/12).

Gammalt svartvitt foto på stadshuset.

Stort hjärta

Cavalli-Holmgren donerade pengar och engagerade sig på flera sätt för välgörande ändamål. Han drev barnhem och donerade pengar till äldreboende i faderns födelseort Skeppstuna. Uddevalla fick en staty av Karl X Gustav vid torget och han startade fonden ”Jultomtarnas vänner” i Stockholm och Strömstad för att dryga ut julklapparna till mindre bemedlade barn.

Donatorn startade också en Rådhusfond ur vilken överskottet på hyrorna i stadshuset skulle fördelas. Avkastningen på rådhusfonden betalas fortfarande ut till föreningar efter ansökan till Strömstads kommun.

Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren dog 22 juni 1922, 71 år gammal. Av hans stora förmögenhet återstod då fyra miljoner kronor - men också lika mycket i skulder. En minnessten över den givmilde donatorn finns på Strömstads kyrkogård.

2023 besökte Antikrundan Strömstad och passade självklart på att göra ett inslag om vårt egendomliga och vackra Stadshus.

antikrundan

Stadshuset

Här hittar du mer information om stadshuset i Strömstad.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck