Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)


Algblomning vid badplatser

När det är lite varmare i vattnet (15-23 grader) och det finns ett tillskott av näring, kan vissa alger föröka sig snabbt. Algblomning är vanligast under senare delen av sommaren, men blomning kan förekomma tidigare. Förhållandena kan också variera mellan olika vikar och badplatser.

Algblomning är inget ovanligt varma somrar. Det görs dock ingen särskild provtagning avseende alger utöver de mätningar av vattenkvaliteten som görs en gång i månaden, eller vid tips på förändringar. Tänk därför på att uppgifterna om vattenkvalitet och eventuell förekomst av alger inte är helt dagsfärska. Förhållandena kan också ha hunnit att ändras innan vi får svar på ett vattenprov. Strömstads kommun avråder från bad om det förekommer algblomning.

Havs- och vattenmyndighetens sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du information om vilka mätningar som görs, om vattenkvalitet och temperatur på badplatserna i kommunen.

Att tänka på vid bad

  • Låt bli att bada när vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger
  • Undvik att bada i skyddade vikar med dålig vattenomsättning
  • Drick inte vattnet och undvik kallsupar
  • Mängden alger är ofta större i det grunda området utmed långgrunda stränder, och det är här som badande barn oftast håller till.
  • Husdjur är också en riskgrupp eftersom de gärna dricker vatten och slickar pälsen.

Fakta om alger

Alger är ett naturligt inslag i sjöar och vattendrag och finns alltid i större eller mindre omfattning. Algtillväxten styrs av ljus, temperatur och näringstillförsel. Finns det överskott på näringsämnen och om förhållandena är gynnsamma kan det bli en kraftig tillväxt av alger, så kallad algblomning. Då är vattnet grumligt och har en blågrön eller brungrön ton. Mängden alger är ofta större i det grunda området utmed långgrunda stränder. Algerna kan ibland ge upphov till förgiftningssymptom.

Förgiftningssymptom

De symptom som kan uppkomma hos människor är något som liknar matförgiftning, med feber, öron- och huvudvärk, ögonbesvär och hudirritationer (klåda, utslag). Barn är en riskgrupp eftersom de lätt får kallsupar. Även husdjur är en riskgrupp eftersom de gärna dricker vatten och slickar sin päls. Bada inte i vatten med synlig algblomning och undvik framför allt kallsupar. Om man ändå badat är det bra att duscha efteråt i rent vatten.

Mer information:

Om våra badplatser och länk till mätresultat avs badvattenkvalitet

Folkhälsomyndighetens råd vid algförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SMHI om algsituationen i landet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Kommuncenter
0526-190 00
kommuncenter@stromstad.se

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Angelica Karlsson

SIDANSVARIG: Anna Simonsson