Kontakta OSS

Drogförebyggande arbete
Drogförebyggande arbete innefattar insatser riktade mot skador som orsakas av alkohol, tobak, narkotika och doping (ANDT).
I folkhälsoarbetet ingår ett drogförebyggande arbete. I det arbetet samverkar olika aktörer så som skola, socialtjänst, fritid, polis och ideella organisationer. Enligt Strömstads kommuns folkhälsoplan finns en nolltolerans mot alkohol till ungdomar under 18 år. Insatser sker eller ska ske för att påverka attityder och normer om bruk av alkohol, tobak och narkotika.
Strömstad Överens
Hösten 2016 startade arbetet med Strömstad Överens. Det är ett arbetssätt baserat på Öckerömetoden, som i sin tur grundar sig på Bodens drogförebyggare Urban Nyströms idé om att ungdomsfylleriet inte är ett ungdomsproblem utan ett vuxenproblem. Visionen är att få alla överens, det vill säga hela vuxenvärlden, om en nolltolerans vad gäller alkoholkonsumtion hos ungdomar.
Målet med Strömstad Överens är att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar genom att öka föräldrars och andra vuxnas restriktiva attityder och förhållningssätt till alkoholkonsumtion bland ungdomar. De insatser som görs riktar sig, utöver föräldrar och andra vuxna, till föreningar och lokala medier. Fokus ligger på alkohol, men målet är att indirekt påverka även annan drogkonsumtion och normbrytande beteenden. Uppföljning sker genom kontinuerliga drogvaneundersökningar.
Drogvanor bland ungdomar i Strömstad
Inom ramen för Strömstad Överens genomförs varje år en lokal drogvaneundersökning i årskurs 7-9 och 1-3 på gymnasiet. Här kan du ta del av de senaste reultaten.
Resultat Drogvaneundersökning åk 7-9 2021 Pdf, 583.3 kB.
Resultat Drogvaneundersökning gymnasiet 2021 Pdf, 329.3 kB.
Filmer riktade till vårdnadshavare 2021
Film till vårdnadshavare på högstadiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Film till vårdnadshavare på gymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Filmerna finns även textad om du klickar i undertextfunktionen

Tips till dig som förälder
Många tonårsföräldrar är oroliga inför valborg, skolavslutning, lucia då dessa är tillfällen då många unga testar alkohol för första gången. Du som vuxen har stora möjligheter att se till att det inte blir så.Tänk på att du som förälder har en avgörande roll för vilken inställning till alkohol, tobak och narkotika ditt barn kommer att utveckla.
Tio tips till vårdnadshavare – Tonårsparlören Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Under rubriken Länkar finns fler bra sidor att hämta information ifrån.
Länkar
Tonårsparlören Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tänk om – broschyr med fakta och tips om tonåringar och alkohol Pdf, 256.6 kB.
Faktablad ungdomar och alkohol Pdf, 121.4 kB.
#hejdåalkoholskador Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om puberteten och utvecklingen i tonåren – 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om alla vuxna i en kommun blir överens om att ungdomar inte ska dricka alkohol innan de fyllt 18 år, så är ungdomsfylleriet i princip utrotat”.
Urban Nyström, drogförebyggare i Boden
Har du sett någon som säljer alkohol till ungdomar?
Tipsa polisen på telefon 114 14!
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson
SIDANSVARIG: Irma Nordin