KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Säker livsmedelshantering - för konsumenternas skull

Du som har ett företag som hanterar livsmedel behöver känna till de regler som finns för att driva livsmedelsverksamhet. Här får du råd och information om vilka krav du ska uppfylla

Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att känna till de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet. När du hanterar mat är det viktigt att du och din personal vet vilka risker som finns vid livsmedelshanteringen och hur man gör för att producera säker mat. Ingen konsument ska bli lurad.
Innan du startar en ny verksamhet eller tar över en befintlig verksamhet ska du registrera den hos miljö- och byggförvaltningen.

För att de olika delarna i din verksamhet ska kunna fungera på ett säkert sätt behöver du ha ett kontrollsystem med tydliga rutiner som är enkla att följa och förstå. Rutinerna kan vara skriftliga eller muntliga, det viktiga är att alla i företaget är väl insatta i rutinerna och att ny personal lätt kan ta del av dem.

Vilka rutiner har ni?

Rutiner är sådant ni gör regelbundet för att allt ska fungera på ett säkert sätt. De kan se olika ut beroende på vilken verksamhet du bedriver. En kiosk behöver inte ha lika omfattande rutiner som en stor restaurang med mycket personal.

För att få reda på mer om vilka rutiner och arbetssätt som kan passa din verksamhet kan du läsa på Livsmedelsverkets webbplats om branschriktlinjer.

Livsmedelsverkets branschriktlinjer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Egenkontroll och HACCP Öppnas i nytt fönster.

Många livsmedel är känsliga och om maten hanteras på fel sätt kan det leda till att människor blir sjuka. Kunskapen som behövs för att undvika det kan du få på många olika sätt. Det finns konsulter som håller utbildningar i grundläggande livsmedelshygien, men också gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar som ger liknande kunskap.

Om du har anställd personal, eller någon annan som hjälper till, är det ditt ansvar att se till att de har lämplig utbildning, tillräckliga kunskaper om livsmedelshygien och är väl insatt i verksamhetens rutiner.

Livsmedelsverket - Livsmedelssäkerhet och hygien - Kontrollwiki Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att minimera risken för matförgiftning och för att hålla nere mängden mat som du måste slänga finns några enkla tips att tänka på:

Tvätta händerna med tvål och vatten innan du börjar hantera livsmedel och efter att du exempelvis varit på toaletten, hanterat sopor, städat eller hanterat olika varugrupper. Bästa resultat får du om du spolar händerna i varmt vatten och tvålar in händerna i cirka 20 sekunder innan du sköljer. Använd flytande tvål och papper.

För att du som arbetar med livsmedel inte ska tillföra livsmedlen bakterier eller andra smittämnen måste du använda rena redskap och hantera maten på rena ytor. Vanliga smittspridare i köket är knivar, skärbrädor och disktrasor.

Diska skärbrädor, knivar och andra verktyg mellan varje moment, till exempel efter att du gjort salladen och innan du skär upp köttet. Skärbrädan bör köras i diskmaskinen efter att grövre föroreningar först sköljts bort. En repig skärbräda är svår att få ren. Byt därför skärbräda när den blivit för nött.

Använd hushållspapper när du gör rent i köket. I en fuktig disktrasa förökar sig bakterier snabbt och risken för att du sprider bakterier i köket med din disktrasa är stor.

En grundregel för att undvika att orsaka en matförgiftning är att aldrig laga mat till andra när du är sjuk. Förkylningar, magsjukor, diarréer och andra sjukdomar kan spridas via maten och göra kunder eller gäster sjuka. Även i små sår finns det ofta bakterier. Om du har sår på händerna måste du använda handskar för att kunna fortsätta arbeta med livsmedel. Tänk på att handskar behöver bytas lika ofta som du skulle ha tvättat händerna om du inte bar handskar.

Korskontamination innebär att bakterier eller allergener överförs från en livsmedelsgrupp till en annan. Det kan till exempel vara bakterier från en rå kyckling som hamnar på ett salladsblad. När kycklingen tillagas dör de flesta bakterier, men eftersom sallad normalt inte värms innan den konsumeras så är risken stor att den som äter salladen blir sjuk. För att undvika korskontaminering är det viktigt att separera råa livsmedel från rätter som är färdiga att äta.

Förvara rått kött, kyckling och skaldjur skiljt från övriga produkter i kylen. Var noga så att de inte kommer i kontakt med andra livsmedel och så att köttsaft och liknande inte droppar ner på annan mat.

Använd olika skärbrädor för olika produktgrupper och rengör alltid verktyg, skärbrädor och arbetsbänkar efter att de kommit i kontakt med rått kött, kyckling eller skaldjur. Lägg aldrig upp färdig mat på tallrik, fat eller skärbräda där det nyligen legat rått kött eller liknande.

Bakteriernas tillväxt påverkas mycket av temperaturen i deras omgivning. En av de vanligaste orsakerna till matförgiftning är att bakterier i maten vuxit till på grund av att den förvarats för varmt eller stått framme för länge. De flesta bakterier trivs bäst i ca 40°C och i den temperaturen är därför tillväxten av bakterier allra högst.

Ställ in ditt kylskåp på en temperatur som är anpassad till de livsmedel som du förvarar i kylskåpet. Tänk på att hållbarheten på produkterna är kopplade till förvaringstemperaturen. I en kall kyl blir hållbarheten längre. Temperaturen i frysen ska inte vara över - 18 °C. Glöm inte bort att kolla temperaturen i kyl och frys med jämna mellanrum.

Om du vill kyla ned och spara mat som du tillagat bör nedkylningen gå fort. Nedkylning till 8°C bör aldrig ta längre tid än fyra timmar. Ställ inte in varm mat direkt i kylskåpet eftersom de andra varorna runt omkring kan bli varma. 

Livsmedel som köps in till verksamheten får inte ha blivit för varma vid leveransen. Kylkedjan får inte brytas. Kontrollera att ankomsttemperaturen stämmer överens med märkningen och ställ in temperaturkänsliga varor i dina kylar och frysar så fort som möjligt.  Tina eller marinera aldrig mat på arbetsbänken. Använd kylskåpet eller tina i mikron.

Att tillaga eller hetta upp produkterna är ett sätt att döda bakterier. Ett livsmedel är ordentligt tillagat när det varit uppvärmt i tillräckligt hög temperatur under tillräckligt lång tid för att ta död på de bakterier som orsakar matförgiftning.

Använd en termometer för att kontrollera kärntemperaturen i de livsmedel som upphettas och tillagas. Värm normalt till minst 70 °C. Koka upp soppor och såser om du åter uppvärmer dem.

Tillagning i mikrovågsugn kan ibland medföra att livsmedlen värms upp ojämnt. För att vara säker på att det inte är kallt i mitten av den mat som värms är det bra att röra om i maten och använda mikrovågsugn med roterande tallrik och täckkåpa. För att vara säker på att maten blivit varm bör du kontrollera temperaturen med en termometer.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Helena Cavalli-Björkman

SIDANSVARIG: Helena Siljeberg