Kommunen växer, det ska vi fortsätta att göra på ett hållbart sätt. Strömstad är en av Sveriges drygt 100 Ekokommuner, ett bevis på att vi arbetar med hållbarhet i det kommunen planerar och gör. Det ska vara enkelt att leva hållbart i Strömstads kommun.
Detta jobbar vi för:
- minska miljöpåverkan från transporter
I Strömstad finns gott om laddmöjligheter för elbilar, några av dem ägs av kommunen andra finns i anslutning till handel och tankställen. Vi jobbar för att ge tillgång till fler typer av fossilfria bränslen för allmänheten. Vi ökar också successivt andelen fossilfria fordon bland kommunens tjänstebilar.
- få fler att cykla, gå och använda kollektivtrafik istället för bilen
Vi deltar i regionens satsning på cykelsmarta arbetsplatser och cykelvägnätet byggs ut och förses med belysning. Kommunens resepolicy för anställda förordar resfria möten eller resor med tåg framför bil och flyg.
- effektivare energianvändning
Energianvändningen i nya bostäder och lokaler minskar. Kommunala bostäder och lokaler värms till största delen av bergvärme. Den el som krävs för att driva bergvärmepumparna köps som förnybar el från vind- och vattenkraftverk.
- skapa delaktighet i miljöarbetet
Via kommunens eget miljöcentrum Ekoparken bygger vi ett engagemang för miljöfrågorna tidigt i livet. Vi ordnar varje år en hållbarhetsvecka. I samarbete med bland andra Kosterhavets nationalpark, studieförbund och Lovencentret Tjärnö bjuder vi regelbundet in till öppna föreläsningar på olika miljöteman.
- biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Vi värnar mångfalden och rödlistade karaktärsarter som sandödla och hasselsnok. I Strömstad finns flera skyddade naturområden, mest känt är Kosterhavets nationalpark men här finns också kommunala reservat som Kobbungen och Nötholmen.
- öka återanvändning och återvinningen av avfall
Vår återvinningscentral är certifierad enligt ISO-standard vilket betyder att man jobbar för ständiga miljöförbättringar.
- minska spridningen av skadliga kemikalier
Vi har en handlingsplan för giftfria förskolor och följer Miljöstyrningsrådets kriterier i offentlig upphandling. - öka andelen mat som är ekologisk eller närproducerad
Andelen ekologisk mat i kommunens kök ska öka till 30 procent.