KONTAKT

Socialförvaltningen
sn@stromstad.se

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Tips till vårdnadshavare

Är du orolig för att din tonåring ska dricka alkohol? Valborg, skolavslutning, lucia är tillfällen då många unga testar alkohol för första gången. Du som vuxen har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Tänk på att du som förälder har en avgörande roll för vilken inställning ditt barn kommer utveckla till alkohol, tobak och narkotika.

10 råd till dig som förälder kring droger och ungdomar:

1. Bjud inte på alkohol och köp inte ut.
De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära sina barn att dricka alkohol. Det enda man lär dem är att dricka.

2. Var intresserad och lyssna.
En bra relation handlar mest om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser.

3. Visa att du bryr dig.
Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig berätta varför du är det.

4. Lita på dig själv.
Försök lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att välja det som känns bäst för dig.

5. Var tydlig och sätt gränser.
Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att göra som du bestämt.

6. Ta hjälp av andra föräldrar.
Ibland kan det vara skönt att prata om hur de gör och kanske slå hål på argumentet ”alla andra får”.

7. Hjälp till att säga nej.
För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

8. Kom ihåg att du är en förebild.
Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

9. Våga släpp taget.
Din tonåring är i full färd med att utforska sin lite mer vuxna identitet. Var öppen för det nya, och våga släpp taget. Men visa att du finns där och att du gärna hjälper till.

10. Visa kärlek.
Din tonåring måste förstå att du tycker om honom eller henne oavsett vad som händer. Närhet och kärlek betyder mycket, oavsett hur gammalt ditt barn är.


Tipsen är hämtade från IQs Tonårsparlören som varje år skickas till vårdnadshavare, vars barn fyller 14 år. Boken syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar och finns digitalt på tonarsparloren.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där finns även innehållet på engelska och som ljudbok.

Kontakt

Irma Nordin
Folkhälsostrateg
0526-196 58
irma.nordin@stromstad.se

 

I behov av stöd?
Om du behöver ytterligare stöd så är du välkommen att kontakta kommunens individ- och familjeomsorg via kommuncenter 0526-190 00

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Robin Lantz

SIDANSVARIG: Irma Nordin