KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Tips för säker mat hemma

Ungefär hälften av alla matförgiftningar i Sverige inträffar i hemmet. Bakterier varken syns eller märks, det gör det svårt att veta om maten du har i kylskåpet är säker att äta. Här får du några enkla tips för att minimera risken för magsjuka och minska mängden mat som du måste slänga.

Tvätta händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat. Flytande tvål är att föredra eftersom smuts och smittoämnen lätt fastnar i sprickorna i en hård tvål. Använda rena redskap och hantera maten på rena ytor. Vanliga smittspridare i köket är knivar, skärbrädor och disktrasor.

Diska skärbrädor, knivar och andra verktyg mellan varje moment, till exempel efter att du gjort salladen och innan du skär upp köttet. En repig skärbräda är svår att få ren. Byt därför skärbräda när den blivit för nött.

Använd gärna hushållspapper när du gör rent i köket. Om du använder disktrasa så är det viktigt att byta ofta eller koka med jämna mellanrum. Bakterier förökar sig fort i det fuktiga materialet och risken är att du sprider bakterier i köket med din disktrasa.

En grundregel för att undvika att orsaka en matförgiftning är att aldrig laga mat till andra när du är sjuk. Förkylningar, magsjukor, diarréer och andra sjukdomar kan spridas via maten. Även i små sår finns det ofta bakterier. Om du har sår på händerna bör du inte hantera mat.

Korskontamination innebär att bakterier eller allergener överförs från en livsmedelsgrupp till en annan. Det kan till exempel vara bakterier från en rå kyckling som hamnar på ett salladsblad. När kycklingen tillagas dör de flesta bakterier, men eftersom sallad normalt inte värms innan den äts så är risken stor att den som äter salladen blir sjuk. För att undvika korskontaminering är det viktigt att separera råa livsmedel från rätter som är färdiga att äta.

Förvara rått kött, kyckling och skaldjur under övriga produkter i kylen så att de inte kommer i kontakt med andra livsmedel och så att köttsaft och liknande inte droppar ner på annan mat.

Använd helst en skärbräda för rått kött och en annan för sallad och annan mat som är färdig att ätas. Rengör alltid verktyg, skärbrädor och arbetsbänkar efter att de kommit i kontakt med rått kött, kyckling eller skaldjur. Lägg aldrig upp färdig mat på tallrik, fat eller skärbräda där det nyligen legat rått kött eller liknande.

Bakteriers tillväxt påverkas mycket av temperaturen i deras omgivning. En av de vanligaste orsakerna till matförgiftning är att bakterier i maten vuxit till på grund av att den förvarats för varmt eller stått framme för länge. De flesta bakterier trivs bäst i cirka 40°C och i den temperaturen är därför tillväxten av bakterier allra högst.

Kyl- och frysförvaring

Ställ in ditt kylskåp på cirka + 4 °C. En del livsmedel klarar sig bra under + 8 °C medan andra helst bör förvaras under + 2 °C. Tänk på att hållbarheten på produkterna är kopplade till förvaringstemperaturen. I en kall kyl blir hållbarheten längre. Temperaturen i frysen ska inte vara över - 18 °C. Glöm inte bort att kolla temperaturen i kylskåpet någon gång då och då.

Se till att snabbt placera kylvaror som du köpt hem i kyla. Om du har långt till affären kan det vara bra att under sommarmånaderna ha med en kylväska att packa i. Tina aldrig mat på arbetsbänken. Använd kylskåpet eller tina i mikron.

Om du vill kyla ned och spara mat som du tillagat bör nedkylningen gå fort. Undvik att ställa in varm mat direkt i kylskåpet eftersom de andra varorna runt omkring kan bli varma. Ett bra sätt att kyla ned är att ställa låga vida behållare i diskhon fylld med kallt vatten. Om du får mycket mat över så dela upp resterna i mindre behållare så kyls de snabbare.

Varm mat

Att tillaga eller hetta upp maten är ett sätt att döda bakterier. Maten är ordentligt tillagad när den varit uppvärmd i tillräckligt hög temperatur under tillräckligt lång tid för att ta död på de bakterier som orsakar matförgiftning.

Använd gärna en termometer för att kontrollera kärntemperaturen i kött och kyckling som tillagas. Koka upp soppor och såser om du åter uppvärmer dem.

Tillagning i mikrovågsugn kan ibland medföra att livsmedlen värms upp ojämnt. För att vara säker på att det inte är kallt i mitten av den mat som värms är det bra att röra om i maten och använda mikrovågsugn med roterande tallrik och täckkåpa.

Kontakt

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider Länk till annan webbplats.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Helena Cavalli-Björkman

SIDANSVARIG: Helena Siljeberg