KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Buller

Buller är ljud som vi upplever som störande, och är den miljöstörning som berör flest människor i Sverige. Hur vi uppfattar ljud och vad som gör att vi störs varierar mellan olika personer. Buller påverkar vår hälsa och vår möjlighet till en god livskvalitet. Exempel på vanliga bullerkällor är värmepumpar, ventilationsfläktar, trafik, grannar, restauranger och byggarbetsplatser.

Vad kan jag själv göra?

Om du har problem med buller i din bostad eller på din fastighet bör du kontakta den om ansvarar för bullerkällan och berätta att du störs. Du kan också kontakta din hyresvärd om du bor i hyresrätt, eller din bostadsrättsförening om du bor i bostadsrätt. Hjälper inte det eller om du inte kan nå rätt person kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen. Tillfälliga störningar är dock inget som avdelningen kan hjälpa till med.

Vad kan miljö- och hälsoskyddsavdelningen göra?

För många slags ljud finns så kallade riktvärden, som kan användas när man ska bedöma om en ljudnivå är för hög. Riktvärdena har tagits fram av Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Om en utredning visar att ett ljud är för högt kan krav på åtgärder ställas.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Helena Cavalli-Björkman

SIDANSVARIG: Fredrik Werling