KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

En podd om Strömstads nutidshistoria

Foto över Strömstads hamn utanför Skagerack med ankaret och texten Strömstad stories.

I samband med vårt "Magiska datum" i Stadshuset 14 maj 2023 så släpper vi nya avsnitt i vår populära podd om Strömstad! Det första handlar just om Sveriges vackraste kommunhus, nämligen Strömstads stadshus och det andra berättar om den spännande kurortstiden då man vallfärdade till Strömstad för att dricka brunn.

Vad har Sveriges första deckardrottning, en guldgräverska och polisen som vägrade det mesta gemensamt? Jo, de kommer alla från samma stad i Norra Bohuslän – nämligen Strömstad. ”Strömstad Stories” är podden som berättar om stadens historia och gemensamma kulturarv – genom människorna som gjort avtryck. Oavsett om de målat tavlor eller spelat death metal.

Så gör du för att lyssna!

Du kan lyssna på Strömstad stories här genom att klicka på spelaren under varje avsnitt eller söka efter Strömstad stories där du vanligtvis lyssnar på poddar.

Podden är en produktion av Commercial Content, på uppdrag av Strömstad kommun med stöd av Västra Götalandsregionen. Musiken i podden är gjord av Putte Johander. Stort tack till alla medverkande!

Avsnitt

Kollage av bilder på stadshuset.

Siffermystik och spöken

Stadshuset i Strömstad kan byggas efter att en affärsman skänkt pengar. Men donatorn är ett original som bråkar, kräver att ritningarna ska baseras på siffermystik och gör att invigningen blir 100 år försenad. Inte konstigt att han fortfarande verkar spöka i huset.

Medverkande: Peter Dafteryd, China Persson och Tove Meyer.


Kollage av gamla och nya bilder på bad och kallbadhusen.

Kurorten och storhetstiden

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet vallfärdar svenskarna till Strömstad för att dricka brunn och bada i gyttja. Eller för att festa. För det som händer i kurorten Strömstad, det stannar i Strömstad.

Medverkande: Johan Adamsson, Karin Askberger och Marie Edvinsson.


Foto på skådespelarna från filmen Polisen i Strömstad stående framför stadshuset.

Polisen som vägrade det mesta

Under 80- och 90-talet har tv-serien om polisen i Strömstad miljonpublik. Hur ser författaren Gösta Unefäldt på den i dag? Vad har tv-serien betytt för Strömstads turism? Och varför ser författaren Kristina Ohlsson om den varje sommar?

Medverkande: Gösta Unefäldt, Margareta Fredriksson, Kristina Ohlsson.

Gammalt svartvitt foto av Hilma Svedberg och Alaska samt ett foto i nutid från Alaska med röda pelargonior.

Hilma Svedal

I slutet av 1800-talet åker hon till USA för att vaska guld. Efter nästan 30 år återvänder Hilma Svedal till Strömstad och bygger sitt eget paradis Alaska. Men hennes person är ännu mer imponerande än byggnadsverket.

Medverkande: Helena Lantz, Ingela Wunsch, Hilmas egen röst från gammal inspelning + inlästa citat från intervju med henne 1930.

Gammalt svartvitt foto Emelie Flygare-Carlén, Emelies staty med rosa körsbärsblom i bakgrunden och en bild från filmen.

Emilie Flygare-Carlén

Hon växer upp i Strömstad på 1800-talet och blir Sveriges första deckardrottning med stora internationella framgångar. Både folklig och prisad. Så varför är Emilie Flygare-Carlén nästan bortglömd i dag?

Medverkande: Bodil Tingsby, Ulf Hansson, Kristina Ohlsson.

Foto av Inge Schiöler som sitter och målar på ett berg.

Inge Schiöler

Med starka färger och skärgårdsmotiv blir Inge Schiöler en av Sveriges mest uppskattade målare. Samtidigt är han en person som plågas av svår schizofreni. I dag, drygt 50 år efter sin död, är Strömstads mest kände konstnär fortfarande glödhet.

Medverkande: Lena Rydén från Bukowskis, Ulf Hansson, Petter Öhnell.

Foto på Bastards of Bohuslän och Levitate.

Death metal-scenen på 90-talet

Ingen förstår hur det går till, men under några år på 90-talet verkar alla ungdomar i Strömstad spela i death metal-band. Eller åtminstone lyssna på musiken. Vad är det som händer? Och varför är det här en så viktig tid för de som var med?

Medverkande: Jörgen Nilsson, Krille Kellerman, Liv Jagrell (death metal-artist i dag).

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: Tove Meyer