KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Program Hållbarhetsveckan Tillsammans 2022

Tillsammans

För tredje året i rad anordnas Hållbarhetsveckan Tillsammans! Veckan inleds med Strömstad in light Länk till annan webbplats. den 11 november & sedan följer program under en hel vecka med utgångspunkt i FN's globala mål. Programmet nedan uppdateras!

globala målen

POÄNGPROMENAD ERLANDSERÖD - HÅLLBARHETSTÄNKET

Passa på att komma ut i den vackra höstnaturen! Vi i Föreningsnavet anordnar en spännande tipspromenad längs Erlanseröds motionsspår med tema klimat & miljö. Svarstalonger finns att hämta och lämna på plats.

Tid: Från och med lördag 12 november 12.00 till och med söndag 20 november

Pris: Köpmannaföreningens presentkort som gäller i butikerna i Strömstads centrum

Plats: Erlanseröds motionsspår, Prästängen

UNGDOMSPOTT - FÖR DIG UNDER 20 ÅR
Vill du vara med och påverka? Har du en idé eller dröm du vill förverkliga? Behöver du stöd, hjälp eller pengar för att göra det? Hör av dig till oss så hjälper vi dig vidare! Läs merhär

HÄMTA DITT STRANDSTÄDARKIT
Var med och bidra till en ren kust! Hämta ditt strandstädarkit gratis i Kommuncenter, Stadshuset eller hos Infocenter, Turistinformationen i Tullhuset.

Stadshusets kommuncenter öppet måndag - fredag 8.00-16.30

Infocenter, Tullhuset öppet 11-16 måndag - lördag

VÄLKOMMEN TILL STRÖMSTADS MUSEUMS LOKALA HÖSTMARKNAD

Under vecka 44 är det höstmarknad med lokal slöjd och hantverk inne på museet, välkomna!

www.stromstadsmuseum.com Länk till annan webbplats.

Öppettider: tisdag - fredag, 11-16 (stängt för lunch 13-14). Adress: Södra Hamngatan 26, Strömstad

BESÖK KOSTERHAVETS NATIONALPARK & NATURUM

Kosterhavets nationalpark är en flerdimensionell upplevelse och här sker oändligt mycket spännande under både över och havsytan. Besökscenter naturum Kosterhavet Länk till annan webbplats.ligger ute på Kosteröarna, (Sydkoster) Ekenäs brygga. Här finns utställningar med många fina foton, interaktiva aktiviteter och mikroskop där du kan titta på dina egna strandfynd. Dessutom har de ett klappakvarium där du kan få se och känna på några av Kosterhavets invånare.
Passa gärna på att utforska Sydkoster som inbjuder till familjevänliga promenader som utgår ifrån Ekenäs. Läs mer om vandring på Sydkoster>> Länk till annan webbplats.


Henrik och Marcus

Blommor och bin, kontra pornografin – föreläsning för föräldrar.
Föreläsningen kommer att ta upp barns utsatthet på nätet i allmänhet och riskerna med att hamna i klorna på porrindustrin i synnerhet. Porren ska inte vara barns sexualkunskap. För att främja ungas sexuella hälsa och förebygga sexuell exploatering behöver vi föra porrkritiska samtal. Föreläsningen kommer att ersätta myter med fakta.

Föreläsare:
Marcus Svensson, f.d. gymnasielärare med mångårig erfarenhet av att föreläsa kring jämställhet, sexualitet och våldsförebyggande arbete.

Henrik Erlandsson, pedagog, arbetat med förebyggandet av barn och ungas välmående i mer än 20 år.

Föreläsningen riktar sig till vårdnadshavare i alla årskurser.

TID: torsdag 10 november klockan 18.00
PLATS: Gymnasiets aula

Föreläsning: Blommor och bin

STRÖMSTAD IN LIGHT

Vi belyser återigen delar av Strömstad under ljusfestivalen STRÖMSTAD IN LIGHT.

Programmet är brett och innehåller förutom en fantastisk ljussättning av Strömsdalen även ett rikt kulturprogram med dans och musik, matmarknad och barnaktiviteter. Är du företagare, förening eller privatperson som vill vara med i någon form under kvällen? Vi ser gärna till exempel att butikerna håller extraöppet! Kontakta tove.meyer@stromstad.se

Tid: Start 17.00

Plats: Strömsdalen, Stadsparken, Stadshuset mfl


KOM & PROVA ÖPPEN MUSIKLEK

Vi ska sjunga, röra på oss och spela olika instrument på Shoppingcentrets första våning. Öppen musiklek är gratis och alla intresserade barn och vuxna är välkomna att delta!

Öppen musiklek är fredagar kl. 15.00-15:30 11/11 & 18/11.

Om du har frågor eller funderingar kan du maila Heta: heta.kaipainen@stromstad.se

ETT HAV AV MÖJLIGHETER – om livet i havet och framtidens energi

Gröna mötesplatser bjuder in till en heldag med tema hav och energi för hela familjen på Kulturhuset. På plats finns klappakvarium, mikroskop och du får lära dig allt om knubbsälen.

Lyssna på intressanta föredrag, få tips från energi- och klimatrådgivare och information om Tjärnö marina laboratorium, Kosterhavets nationalpark och Studieförbundet Vuxenskolan.

Program – Ett hav av möjligheter - 12 november

10.30 Dörrarna öppnas till Skagerack

11.00 Elbåtar – Energirådgivarna berättar om elektrifieringen som nu tagit sig ut på sjön

Orust E-boats - Arne Lindström berättar om elbåtar, batterilager och båtpooler

12.30 Kulturskolans orkester Havsbris underhåller

14.00 Tomas Kåberger – Energikrisens möjligheter – i Strömstad och världen. Föreläsning om hur din ekonomi hänger ihop med världens energiförsörjning och säkerhet.

16.00 Forskning pågår - Knubbsälarna vid Koster. Sälforskaren Karin Hårding berättar om knubbsälarnas ekologi och hur deras hälsa och antal studeras med drönare och satellitsändare.

17.00 Kosterhavets nationalpark – för oss och framtida generationer. Nationalparkeschef Anders Tysklind berättar om vårt värdefulla havsområde och hur det skall bevaras för framtiden.

18.00 Dagens evenemang är slut.

Fri entré! Vi bjuder på fika.

Gröna mötesplatser är ett samarbete mellan Tjärnö marina laboratorium, naturum Kosterhavet, Strömstads kommun, Energi och klimatrådgivningen och Studieförbundet Vuxenskolan.
Plats: Kulturhuset Skagerack, Strömstad


VÄSTKUSTKYRKANS SECOND HAND

Kom och fynda kläder och inredning, eller varför inte en hållbar julklapp? Västkustkyrkan Second hand på Inge Schiölers gränd håller lördagsöppet.
Tid: 10.00-14.00.

ÅTERBRUKET SECOND HAND

Extra lördagsöppet på Återbruket i Prästängen 10.00-14.00. Vi bjuder på korv och fika!
Adress: Prästängsvägen 31

LÖPARTÄVLINGEN NOVEMBERFLÅSET

Under Hållbarhetsveckan Tillsammans anordnar Strömstad Löparklubb den 27:e upplagan av Novemberflåset. Ett landsvägslopp som vänder sig till både elit och motionärer. 10 kilometers banan är kontrollmätt och lättlöpt. Ett perfekt sätt att avsluta säsongen på, och kanske sätta personligt rekord. De som tycker att 10 km är för långt kan välja den kortare och lättare 5,3 kilometersbanan. Barnen, d.v.s. de som är 11 år eller yngre springer 1,0 km.

TÄVLINGSDAG: Lördagen den 12 November 2022

LÄS MER & ANMÄL DIG HÄR! Länk till annan webbplats.


DEN GLÖDANDE NAV-TRÄFFEN 2022

Lördagen den 12 november infaller den glödande NAV-träffen i Krokstrands Folkets hus. Glöden hos våra arbetslivsmuseer, det är den kraft som hjälper oss att få syn på vår egen tid. Vi kommer därför att be våra medlemsföreningar att ta med en pryl, typ, och genom den presentera sin förening. Hur angår denna pryl vårt samhälle i dag?
Datum: 12 november kl 10-15.15
Plats: Krokstrands Folkets Hus
Anmälan senast 7 november till info@navivast.se

POÄNGPROMENAD VID KASEN

Idefjordens SK arrangerar poängpromenad vid Kasen klubbstuga. Startkort kan köpas utomhus vid klubbstugan mellan kl. 11-13, kostar 30 kr/ pers.

En snitslad bana med 12 kluriga tipsfrågor, mestadels på stigar. Olika rundor varje gång. De brukar ta ungefär en timme att gå i normal takt. Du köper ett startkort i klubbstugans servering och sen är det bara att ge sig iväg och njuta av naturen.

Efter avslutad runda smakar det bra med kaffe, te, choklad, läsk, våfflor och fikabröd i serveringen. På vintern brinner en mysig brasa i hörnet.

Så passa på och kom ut i den fina naturen.

Hitta hit>> Länk till annan webbplats.

Välkomna!

Bred samverkan för biologisk mångfald i norra Bohuslän - Hur når vi dit?

Webbföredrag under Hållbarhetsveckan i Strömstad 14/11 2022 kl 14.30-16.00

I media hör vi talas om insektsdöden, hotet mot den biologiska mångfalden och att vi står inför det sjätte massutdöendet på jorden. Detta bekräftas av ledande forskning idag. Men det finns saker vi kan göra som ger hopp!

SLOW FLOW - YOGA FÖR STRESSREDUCERING

14 nov kl 17.30-18.30. Hathayoga Strömstad, Södra hamngatan 25. 170kr dropin.

Stressrelaterad sjukdom är en massiv utmaning för vårt samhälle. Sjuklig stress demonterar vår hälsa på alla plan: fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt. Stora samhällsinsatser behövs för att vända denna trend. Jag bidrar i det lilla med att dela med mig av stressreducerande kroppsbaserade metoder; yoga, medveten närvaro, andningstekniker och meditation m.m. Varje måndag kl 17.30-18.30 är du välkommen till en timmes självomsorg och stressreducering.

Boka på www.timecenter.se/andrum/ Länk till annan webbplats.

 

VÄSTKUSTKYRKANS SECOND HAND
Kom och fynda kläder och inredning, eller varför inte en hållbar julklapp? Västkustkyrkan Second hand på Inge Schiölers gränd håller måndagsöppet 10.00-14.00.

ELEVFÖRELÄSNING FÖR HÖGSTADIETS ELEVER

Mustafa Panshiri föreläser för elever i åk 7-9 om demokrati, maskulinitet och integration.
"Hur blir man lagom svensk i världens mest extrema land?"
Sverige anses av många vara ett av världens mest extrema länder. Vad betyder det? Och hur är det att komma till Sverige från länder där synen på demokrati, yttrandefrihet, jämställdhet och jämlikhet skiljer sig markant från Sveriges bild?

Mustafa Panshiri f.d polis och har besökt över 260 kommuner och talat inför 10 000 tusentals flyktingar om det vad innebär att leva i ett sekulärt och demokratiskt land som Sverige.

Plats: Gymnasiets aula

NULÄGE & FRAMTID FÖR STRÖMSTADS STADSKÄRNA - CITYINDEX 2022

Välkommen att delta när vi presenterar årets Cityindex för Strömstads stadskärna. I Cityindex 2022 kommer vi se hur stadskärnans omsättningsutveckling sett ut under pandemiåren 2020-21.

Program:

  • Cityindexrapport som visar omsättningsstatistik för handeln i stadskärnan 2020/21.
  • Trendrapport med strategi för ett rikare stadsliv
  • Senaste nytt från samverkansorganisationen Strömstad & Co
  • Panelsamtal med fokus på framtidens stadskärna i Strömstad.

Medverkande: Rapporten presenteras av Petra Ohldin Lampinen, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna. Representanter från Strömstad & Co samt panelsamtal med medverkande från Strömstads kommun, lokalt näringsliv och kommuninvånare.

Inbjudna: Fastighetsägare och övrigt näringsliv, berörda tjänstepersoner och politiker i Strömstad.
När: tisdag den 15 november kl. 18.30-20.00
Plats:
Kulturhuset Skagerrak

Du bjuds på tilltugg och fika som serveras från kl. 18.00

Anmälan: till Leon Eriksson, näringslivsutvecklare senast fredag 11 november på leon.eriksson@stromstad.se

Välkomna hälsar!
Leon Eriksson, Strömstads kommun, Petra Ohldin Lampinen, Fastighetsägarna, Pelle Olausson, Strömstad & Co


EXISTENTIELLA RUMMET - SAMTALSGRUPP OM EXISTENTIELL HÄLSA
Kursstart 15 nov kl 18-19.30. Strömstads stadshus, matsalen. Kursledare är Susann Persson Flodin.

Kursupplägg:

När: Vi träffas en kväll i månaden. Tisdag kl 18-19.30. Totalt 8 träffar - 8 samtalsämnen. Kurspris: 1000kr.

Vid varje kurstillfälle startar kursledaren med en miniföreläsning om dagens tema för att ge djup, bakgrund och kunskap. Samt stimulerar till samtal på temat. Bibliotekspersonal och kursledaren bistår med lästips på temana. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Samtalsetik:
- Tystnadsplikt
- Deltagaren bestämmer själv om och vad den vill dela i samtalet
- Alla som vill kommer till tals. Vi avbryter inte och visar respekt för varandras berättelser.
- Kursledaren leder samtalet och tar ansvar för att samtalsetiken följs.

Välkommen med din anmälan på www.timecenter.se/andrum/ Länk till annan webbplats.

FIXA DIN HOJ
Strömstadsbyggen vill ha färre bilar i staden och att fler cyklar. Ta med din cykel så kan de göra en enklare kostnadsfri genomgång, justering och reparation av till exempel växlar, kedja och bromsar samt översyn av säkerhetsutrustning såsom lampor och reflexer. Barn som kommer med sin cykel får något gott!

Var: Panncentralen på Rådhusberget, Donkeymans gränd (toppen av Valemyrsbacken).

När: Onsdag den 16 november 17:00-20:00

MUSIK & SAGOSTUND PÅ BIBLIOTEKET

Den 17 november kl.10 är du och ditt/dina barn som är mellan ca 1-3 år välkomna till biblioteket för en musik-och sagostund. Vi som hälsar välkomna är Heta och Maria. Vi tar emot 10 barn medhavande en vuxen.

För bokning gå in på bibliotek.ranrike.se/evenemang Länk till annan webbplats.

Alla gymnasieelever får ta del av en föreläsning med psykologen Siri Helle. Foto: Madeleine Ahlström

ELEVFÖRELÄSNING FÖR ALLA GYMNASIEELEVER MED SIRI HELLE

Att må bra i själen är lika viktigt som att må bra i kroppen. Men vad är egentligen psykisk hälsa? Vad kan man göra själv för att må bra, hur vet man om man ska söka hjälp och hur påverkas vi av mobiler och sociala medier? Välkommen på en föreläsning med psykologens bästa råd för ett lyckligare liv.
Siri Helle är psykolog och författare till böckerna Smartare än din telefon och Känslofällan. Hon brinner för att sprida psykologisk kunskap och syns ofta i media som Dagens Nyheter och TV4 Nyhetsmorgon. Följ henne på Instagram som @psykologsiri.

Klockan 9.00-11.00


YOGADANSA - TERAPI PÅ ETT DANSGOLV!

18 nov kl 18-19.30. 250kr.

Hathayoga Strömstad, Södra Hamngatan 25.

Att dansa kan vara bättre än en timme hos psykologen. För var sitter alla känslor? Jo i kroppen! I låsta käkar och spänd nacke. I ont i magen och oro i bröstet. Stressen sitter i stela rörelsemönster och känslan av att vara instängd. När vi dansar och yogar hjälper vi kroppen att komma loss från sitt frysta läge. Vi bokstavligen skakar loss och frigör den lagrade spänningen och hjälper kropp och själ till återhämtning. Kropp och själ hör ihop! Vi dansar för hälsa! Eller så kommer du och dansar bara för att det är kul!

Välkomna med anmälan på www.timecenter.se/andrum/ Länk till annan webbplats.

JULMARKNAD PÅ FRILUFTSMUSÉET FISKARTORPET

Traditionell julmarknad för stora och små.

Helen Mattsson och Calle Bergström arrangerar julmarknad på Fiskartorpet/Friluftsmuseet lördagen den 19:e december mellan 11-16. Varierat utbud av utställare, glögg och gröt, ponnyridning, öl och skinkmacka m.m...Tomten har också lovat att titta förbi.

Varmt välkomna till en unik julmarknad på Fiskartorpet/Friluftsmuseet.

Äntligen blir det Klädbytardag igen på Kulturhuset Skagerack!

Naturskyddsföreningen och Strömstads kommun bjuder in till Klädbytardag!

Du tar med dig Max 10 st klädesplagg och kan då byta till dig 10st ”nya” klädesplagg. Inlämning sker från kl. 9.00 och dörrarna öppnar kl. 10.00.

Kl. 12.00 är det föreläsning med coola Theresa Skjolden. Hon förälskar sig i de gamla, genuina materialen och historien som ett vintageplagg bär, de unika garderobsfynden som ingen annan
har och som resulterar i ett riktigt gott samvete för både plånbok och planet. Hon är expert på att inspirera och smittar verkligen med sin energi och glädje!

14.30 stänger vi för denna gången. Det som inte har fått nya ägare skänka till välgörenhet.

”SKRÄPPLOCKARJAKTEN – HUR HÅLLER VI STRÖMSTAD RENT?

Följ med på en skräpplockar-promenad genom stan och lär dig mer om skräp, återvinning och hur vi kan hålla Strömstad rent!

Vi samlas utanför Skageracks Kulturhus kl 11 där Amanda kommer berätta lite om hur promenaden kommer gå till, hållbarhet, dela ut kartor samt skräpplockarkit.

Ni kommer få en karta som visar hur ni skall gå. Runt staden finns olika lappar att hitta längst promenadsträckan som ger kluriga frågorställningar, kunskap & goda idéer om hur vi bli schysstare mot planeten. I slutet kommer Amanda visa hur ni kan återvinna ert skräp på rätt sätt.

Beräknad tid 1-2 timmar.

Ta gärna med egna handskar och bra skor!

Leder gruppen gör Amanda Almén som i många år varit skräpletare och driver kontot @the_plastic_fantastic_lady

Mötesplats: Utanför Kulturhuset Skagerack
Tid: söndagen 20 november 11.00Logo Strömstad inLight.
Logo mental hälsa.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Tove Meyer