Strömstiernaskolan
Välkommen till Strömstiernaskolan!
Strömstiernaskolan är kommunens enda högstadieskola och har ca 500 elever i årskurs 7-9.
Om skolan
Strömstiernaskolan är centralt belägen i Strömstad med närhet till havet, stadsbibliotek, badhus, Strömsvallens idrottsplats och naturområden såsom Strömsdalen och Vattentornsberget.
Vi arbetar för att alla ska lyckas i skolan och genom skolans systematiska kvalitetsarbete följs kommunens och skolans mål upp.
2024-2025 har Strömstiernaskolan följande fokusområden:
- Öka skolnärvaron och därmed minska frånvaron, både giltig och ogiltig.
- Öka andelen elever som blir behöriga till gymnasiet.
- Öka kunskapsresultaten överlag och särskilt i matematik.
- Öka den upplevda tryggheten på skolan och studiero på lektionerna.
- Öka kunskapen kring hur digitaliseringen påverkar samhället och skolan samt hur man kan använda digitalisering för att skapa mer differentierad och tillgänlig undervisning.
Värdegrundsarbete
På Strömstiernaskolan arbetar vi utifrån ledordet STARS där bokstäverna står för samarbete, trygghet, ansvar, respekt och stolthet. Vi tror på ett gemensamt ansvar för vår arbetsmiljö där man respekterar olikheter och känner stolthet för sin prestation och skola. Genom samtal, övningar och regelbundna avstämningar i form av elevenkäter och påföljande samtal strävar vi efter att alla ska känna tillhörighet och möjlighet att påverka. Våra ordningsregler är direkt kopplade till ledordet STARS och revideras årligen. För att gynna studieron har vi mobilfria zoner (klassrum och omklädningsrum). Om ordningsregler bryts hanteras det enligt vår konsekvensplan.
Framtidstro
Skolan är del av projektet Framtidstro där målet är att stärka ungdomar på deras väg in i framtidens hållbara arbetsliv. Genom projektet ska elever i Strömstad få upplevelser av och kunskap om utbildning, yrken och branscher i vår gränsregion. Med ökad kunskap om framtidens möjligheter strävar vi efter att ungdomarna ska ha ökad valkompetens och se sig som viktiga resurser för samhället och genom det även öka skolmotivationen. Med insatser som I love my job, växthusprojekt och arbete kring att förbättra praoveckorna för eleverna skapar vi kontaktytor mellan skola och arbetsliv och stimulerar en entreprenöriell kompetens. www.stromstad.se/framtidstro Länk till annan webbplats.
Årlig temadag
Varje år genomför vi temadagar med ämnesövergripande aktiviteter där fokus är att skapa trygghet mellan elever och lära känna vår fantastiska närmiljö i Strömstad. Se gärna filmen från temadagen 2022!
Samverkan för ökad trygghet
Strömstiernaskolan fick under 2023-2024 ta del av en insats kallad Tryggare skola där en extern part besökte skolan för att genom besiktning, samtal och intervjuer får en överblick kring vad skolan kan arbeta med för att skapa en ökad trygghet. Handlingsplaner upprättades som kommer att arbetas vidare med under 2024-2025. Här innefattas insatser kring såväl den fysiska arbetsmiljön som elevdelaktighet.
Ett aktivt elevråd
Strömstiernaskolan har ett aktivt elevråd som jobbar för en bra arbetsmiljö och trivsel på skolan. Rådet består av ordförande och representanter från alla skolans årskurser under ledning av skolvärd och elevcoach. Elevråd föregås av klassråd och efterföljs av styrelsemöte. Två gånger per termin genomförs elevenkäter för att följa hur arbetet kring trygghet och studiero fortlöper. Detta utgör ett viktigt underlag för arbetet kring elevråd och elevdelaktighet.
Tillgänglig lärmiljö
I Strömstad har vi under flera års tid arbetat med strukturer och metoder för att gynna lärandet. Kooperativt lärande och tillgänglig lärmiljö, både fysisk och social, har varit fokusområden. Det relationella förhållningssättet är en viktig del av detta arbete. För att skapa en likvärdig undervisning har vi på skolan arbetat fram en gemensam lektionsstruktur kallad Strömstiernalektionen. Med rutiner för uppstart och avslut av lektioner skapas en förutsägbarhet som gynnar alla elever och studieron förbättras.
Inomhusmiljö - aktivitetsytor
Vi har under några år gjort stora satsningar på att skapa trivsamma och anpassade miljöer för att stimulera lärande men också trivsel. Vi har ett levande skolbibliotek centralt i skolan. En trivsam miljö signalerar att man är välkommen, viktig och minskar risken för skadegörelse. Att erbjuda eleverna varierade platser och aktiviteter på raster är ett särskilt ansvarsområde för vårt trygghetsteam. Rastaktiviteter och aktivitetsytor är en viktig del i att skapa stimulerande och trygga miljöer för alla elever under hela skoldagen.
Prao och elevpraktik
På Strömstiernaskolan erbjuder vi eleverna två veckors praktik i åttonde klass. En vecka på hösten och en på våren. På så vis tror vi att eleverna i god tid före gymnasievalet har möjlighet att använda sina erfarenheter från praoveckorna som en del av sin valkompetens.
> Läs mer om hur Strömstiernaskolan arbetar med PRAO och praktik!
Ytterligare information från Strömstiernaskolan
> Plan mot kränkande behandling Pdf, 347.5 kB, öppnas i nytt fönster.
> Ordningsregler och mobilrutiner
> Handlingsplan för en alkohol- , narkotika- , drog- och tobaksfri skola
> Skolans regler för en rök- och tobaksfri skola
> Studie- och yrkesvägledning
> Schema för Strömstiernaskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Besöksadress
Besöksadress
Norra Linnégatan 4, Strömstad
Karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolbiblioteket
Skolledning
Rektor
Marie-Louise Mattila
0526-192 15
marie-louise.mattila@stromstad.se
Biträdande rektor
Åsa Borneland
Telefon: 0526-195 36
asa.borneland@stromstad.se
Service och stöd
Skolvärdar
Juan Araos
0526-192 40
juan.araos@stromstad.se
Maria Hansson
0526-191 32
maria.hansson@stromstad.se
Sandra Alexandersson
0526-192 18
sandra.alexandersson@stromstad.se
Elevcoacher
Camilla Olausson
072-209 71 59
camilla.olausson@stromstad.se
Ahmed Ibrahim
072-209 71 60
ahmedabdullahi.ibrahim@stromstad.se
Moa Wiklund
072-203 48 83
moa.wiklund@stromstad.se
Vaktmästare
Mattias Magnusson
072-704 24 41
mattias.magnusson@stromstad.se
Skolsköterska
Jessica Bonde
0526-195 51
jessica.bonde@stromstad.se
Kurator
Anna Wetterlind Hustoft
0526-191 93
anna.wetterlindhustoft@stromstad.se
Specialpedagog
Nina Sjöblom
072-203 09 86
kristina.sjoblom@stromstad.se
Studie- och yrkesvägledare
Karin Oxenwaldt
0526-19 387
karin.oxenwaldt@stromstad.se
För vårdnadshavare
Vklass Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För att se betyg, ladda ner appen IST Home från AppStore eller GooglePlay
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Cecilia Wikström Boman
SIDANSVARIG: Marie-Louise Mattila