Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Krokstrand – stenens hemvist

Två mil öster om Strömstad ligger samhället Krokstrand. Samhällets centrum ligger vid Idefjordens strand, med Norge tvärs över vattnet. Här finns det föreningsdrivna Folkets hus med egen biograf och sommaröppet café.

Entreprenörsandan spirar i Krokstrand, här är det gott om hantverkare och andra egenföretagare. På slätten ovanför fjordbranterna finns ett ridcenter, idrottsplats och närmare byn Flöghult ligger vackra Krokstrands kapell. Flöghultstjärnet är en prima badsjö sommartid – eller året runt för den som gillar att bada kallt.

Krokstrand är känt för sin stenhistoria, tidigt 1900-tal sysselsatte stenindustrin hundratals arbetare i de många stenbrotten i området. Stenhuggarepoken i Krokstrand varade från 1870-talet fram till mitten av 1900-talet. Här bröts gatsten som bland annat exporterades till Argentina. Och så kom den argentinska tangon till Krokstrand – under många år ordnades här en rikskänd tangofestival.

Vandringsleden Bohusleden passerar Krokstrand och via leden som kantas av stenbrott kan den som vill ta en avstickare upp till Björnerödspiggen, Bohusläns högsta berg, 222 meter över havet. Missa heller inte Krokstrands idrottsplats med en kulturstämplad läktare av granit.


Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck