Fettavskiljare
Livsmedelsanläggningar behöver fettavskiljare
Restauranger, pizzerior, livsmedelsbutiker, caféer med flera verksamheter ska installera fettavskiljare för att rena avloppsvatten från kök och disk. Fett i avloppsledningar är ett ökande problem. Fett kan orsaka avloppsstopp som i sin tur orsakar källaröversvämningar eller utsläpp av orenat avloppsvatten i naturen.
Varför fettavskiljare?
På senare år har problem med fett i avloppsledningar ökat. Fett i avloppsvattnet stelnar och fastnar på insidan av ledningarna vilket leder till att ledningarna blir mindre och får minskad kapacitet. I värsta fall kan det bli helt stopp. Följderna av ett avloppsstopp kan bli källaröversvämningar eller utsläpp i naturen av orenat avloppsvatten. Därför ska livsmedelsverksamheter installera en fettavskiljare som tar hand om fettet i avloppsvattnet innan det når ut till kommunens avloppsledningar.
Vilka verksamheter ska installera fettavskiljare?
Krav på installation av fettavskiljare gäller bageri, café, catering, charkuteri, friteringsanläggning, gatukök, hamburgerbar, konditori, livsmedelsbutik, livsmedelsindustri, mottagningskök, personalmatsal, pizzeria, restaurant, rökeri, salladsbar, slakteri, storkök och liknande verksamheter.
Utförande och skötsel
Gällande standard för fettavskiljare som ska följas är SS-EN 1825. Separeringssystemet ska bestå av slamavskiljare och fettavskiljare med provtagningsbrunn/spolbrunn.
Tömning, utförd tillsyn och underhåll av fettavskiljaren ska journalföras och journalen skall kunna visas upp. Tömningsabonnemang ska tecknas med ackrediterad och av länsstyrelsen godkänd entreprenör.
Innehav/installation av olje- och fettavskiljare skall anmälas till Strömstads kommuns Tekniska förvaltning
Länkar och information
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson
SIDANSVARIG: Jerry Johansson