MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Fettavskiljare

Livsmedelsanläggningar behöver fettavskiljare

Restauranger, pizzerior, livsmedelsbutiker, caféer med flera verksamheter ska installera fettavskiljare för att rena avloppsvatten från kök och disk. Fett i avloppsledningar är ett ökande problem. Fett kan orsaka avloppsstopp som i sin tur orsakar källaröversvämningar eller utsläpp av orenat avloppsvatten i naturen.

Varför fettavskiljare?

På senare år har problem med fett i avloppsledningar ökat. Fett i avloppsvattnet stelnar och fastnar på insidan av ledningarna vilket leder till att ledningarna blir mindre och får minskad kapacitet. I värsta fall kan det bli helt stopp. Följderna av ett avloppsstopp kan bli källaröversvämningar eller utsläpp i naturen av orenat avloppsvatten. Därför ska livsmedelsverksamheter installera en fettavskiljare som tar hand om fettet i avloppsvattnet innan det når ut till kommunens avloppsledningar.

Vilka verksamheter ska installera fettavskiljare?

Krav på installation av fettavskiljare gäller bageri, café, catering, charkuteri, friteringsanläggning, gatukök, hamburgerbar, konditori, livsmedelsbutik, livsmedelsindustri, mottagningskök, personalmatsal, pizzeria, restaurant, rökeri, salladsbar, slakteri, storkök och liknande verksamheter.

Utförande och skötsel

Gällande standard för fettavskiljare som ska följas är SS-EN 1825. Separeringssystemet ska bestå av slamavskiljare och fettavskiljare med provtagningsbrunn/spolbrunn.

Tömning, utförd tillsyn och underhåll av fettavskiljaren ska journalföras och journalen skall kunna visas upp. Tömningsabonnemang ska tecknas med ackrediterad och av länsstyrelsen godkänd entreprenör.

Innehav/installation av olje- och fettavskiljare skall anmälas till Strömstads kommuns Tekniska förvaltning

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Jerry Johansson