Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Kommuncenter 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Fettavskiljare

Livsmedelsanläggningar behöver fettavskiljare

Restauranger, pizzerior, livsmedelsbutiker, caféer med flera verksamheter ska installera fettavskiljare för att rena avloppsvatten från kök och disk. Fett i avloppsledningar är ett ökande problem. Fett kan orsaka avloppsstopp som i sin tur orsakar källaröversvämningar eller utsläpp av orenat avloppsvatten i naturen.

Varför fettavskiljare?

På senare år har problem med fett i avloppsledningar ökat. Fett i avloppsvattnet stelnar och fastnar på insidan av ledningarna vilket leder till att ledningarna blir mindre och får minskad kapacitet. I värsta fall kan det bli helt stopp. Följderna av ett avloppsstopp kan bli källaröversvämningar eller utsläpp i naturen av orenat avloppsvatten. Därför ska livsmedelsverksamheter installera en fettavskiljare som tar hand om fettet i avloppsvattnet innan det når ut till kommunens avloppsledningar.

Vilka verksamheter ska installera fettavskiljare?

Krav på installation av fettavskiljare gäller bageri, café, catering, charkuteri, friteringsanläggning, gatukök, hamburgerbar, konditori, livsmedelsbutik, livsmedelsindustri, mottagningskök, personalmatsal, pizzeria, restaurant, rökeri, salladsbar, slakteri, storkök och liknande verksamheter.

Utförande och skötsel

Gällande standard för fettavskiljare som ska följas är SS-EN 1825. Separeringssystemet ska bestå av slamavskiljare och fettavskiljare med provtagningsbrunn/spolbrunn.

Tömning, utförd tillsyn och underhåll av fettavskiljaren ska journalföras och journalen skall kunna visas upp. Tömningsabonnemang ska tecknas med ackrediterad och av länsstyrelsen godkänd entreprenör.

Innehav/installation av olje- och fettavskiljare skall anmälas till Strömstads kommuns Tekniska förvaltning

Kontakt

Kommuncenter

Stadshuset,
Norra Bergsgatan 23.

0526-190 00
kommun@stromstad.se

Öppet vardagar:
8:00 - 12:00
13:00 - 16:30

Journummer efter arbetstid
0526-191 50

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Jeanette Andersson

SIDANSVARIG: Jerry Johansson