Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Ludvig sitter på en cykel.

När hemlängtan slår till…

…är det bara att packa familj och väskor och återvända hem. Så gjorde strömstadsbördige Ludvig Toftedahl som bytte en kvalificerad tjänst på ett storsjukhus i Oslo mot livet som sjukgymnast på kommunens rehabenhet i Strömstad. Varför? Nära till båten, ledigt för hummerfiske, inga restider till förskolan och engagerade kollegor.

När han valde att vända hemåt för knappt två år sedan hade 33-årige Ludvig jobbat som fysioterapeut/sjukgymnast på Ullevål sjukhus i Oslo i drygt åtta år. Bakom sig hade han tjänstgöring i nordligaste Norge, norr om Bodö. Och dessförinnan en tre plus två år lång utbildning i Uppsala och Göteborg. En fullständig översikt över yrkesbanan innehåller också en period som brevbärare i Strömstad.

På Ullevål jobbade Ludvig på en neurologisk intensivavdelning, uppdraget handlade om rehabilitering av patienter som drabbats av hjärnskador.

- Till exempel efter en stroke eller vid fallolyckor, berättar Ludvig.

Jobbet var utmanande och bra, de färdigheter han skaffat sig på utbildningen kom väl till pass. Ludvig kan titulera sig sjukgymnast med mastergrad, en studiesatsning han inte ångrar även om det blev många år i skolbänken. Masterstudierna fokuserade på att undersöka hur rörlighet och balans påverkas av en speciell typ av hjärnblödning (för den intresserade: aneurysmal subarachnoidalblödning). Kunskaperna används av och till på patrullerandet runt om i hemkommunen, Ludvig jobbar både i hemsjukvården och på de olika boendena runt om i kommunen. Jobbet i Strömstad kallar han omväxlande, istället för sjukhuskorridor i Oslo ser han nu alla kommunens delar på sina rundresor till behövande. Och han hjälper varje dag äldre och sjuka med alla typer av behov att må bättre via sjukgymnastik, träningsprogram och tekniska hjälpmedel.

Hans forskningsresultat har även presenterats internationellt, i oktober föreläste han på en stor medicinsk forskarkonferens i Oslo. Förutom att han klarade utmaningen att föredra sina slutsatser på engelska inför en internationell publik var han mest nöjd över att det gick att kombinera med hummerfisket. För den perioden på året vill han vara ledig, närheten till båten vid bryggan på norra Öddö var ett starkt vägande skäl till hemvändandet. Men gör han inte avkall på karriären?

- Alla jobb har sina utmaningar, jag är imponerad över den kompetens som mina kollegor här visar, säger Ludvig. Både i fråga om att hitta lösningar på allt från tekniska hjälpmedel som passar enskilda, till smart logistik. Som höstens stora landvinning, en eldriven lådcykel! Som gjord för att frakta en rullator till boendet Jägaren eller till Koster dit Ludvig med kollegor styr kursen vid behov. Och sittandes på cykeln är cirkeln liksom sluten, brevbäraren har flyttat hem och även om lasten är en annan är han lika välkommen nu som då!

Text

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Karin Mellberg Jansson