KONTAKT

Socialförvaltningen
sn@stromstad.se

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Bilden visar deltagare kring bord och utbildare vid whiteboardtavlan. I Coronatider gäller små grupper och att hålla avstånd. Från vänster syns deltagarna Smret Kahsay, Kristina Atici, Lena Östberg (föräldrautbildare), Miriam Mosavi, Rhode Seredama och Menor Kibrom.

Kommunen fortsätter arbetet med att stärka nyanlända föräldrar i Strömstad

Under hösten har vi bland annat två pågående föräldracirklar, en på Öppna förskolan och en på Integrationscenter. Sex nya föräldracirklar är inplanerade att genomföras under våren 2021.

Eric Edlund, projektledareFörstora bilden

– Vi har tagit fram ett föräldraskaps­stöd i studie­cirkel­form för nyanlända föräldrar, som syftar till att vägleda dem i hur det är att vara förälder i Sverige. Rättigheter, skyldigheter, kulturskillnader, socialtjänstens roll, relationen förälder-barn-förskola-skola med mera, är delar som ingår. Vi erbjuder bland annat tre olika program av föräldraskapsstöd. Programmen är framtagna för att anpassas till hur länge man har bott i Sverige. Vi har också utbildat tio gruppledare, som organisatoriskt är spridda i olika verksamheter i kommunen, säger projektledaren Eric Edlund.

Lena Östberg, en av tio föräldrautbildareFörstora bilden

Lena Östberg är en av de tio gruppledarna som har genomfört en föräldragrupp med sju föräldrar, alla från olika länder. Till vardags jobbar hon som förskollärare vid Familjecentralen där hon också möter nyanlända, nyblivna föräldrar.

– Det är bra med en blandning av bakgrunder och kulturer så att vi kan lära av varandra. Vi når många nyanlända i Strömstad som har barn.

Kristina Atici, en av deltagarna i föräldragrupp för nyanländaFörstora bilden

En av tidigare deltagare är Kristina Atici från Belarus.

– Jag är jätteglad över att få vara en del av föräldragruppen. Jag har fått en bättre förståelse för hur min dotter känner och agerar och tror att det har förhindrat många konflikter i familjen. Visst finns det vissa små skillnader mellan vitrysk och svensk kultur som är bra att känna till som förälder, säger hon.

Miriam Mosavi, en av deltagarna i föräldragrupp för nyanländaFörstora bilden

Miriam Mosavi från Afganistan har varit med i en annan föräldragrupp och tycker att utbildningen är jättebra.

– Jag har lärt mig mycket, till exempel vad man kan göra tillsammans med sina barn, och har lärt känna den svenska kulturen bättre tack vare föräldragruppen, säger hon.

Bilden längst upp:
Från en föräldraträff våren 2020 syns deltagarna Smret Kahsay, Kristina Atici, Lena Östberg (föräldrautbildare), Miriam Mosavi, Rhode Seredama och Menor Kibrom.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Pamela Olsén