KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Rekryteringsprocess brandman

Läs mer om vad som krävs för att bli vår nya kollega!

Steg 1

Ansökan inkommer och hanteras av räddningschef som granskar nedanstående punkter:

  • Sökande har fyllt 18 år
  • Sökande har körkort för personbil (B-körkort)
  • Sökande bor och/eller arbetar i närheten av aktuell brandstation

Behörighet att framföra ett tungt fordon är meriterande. Efter att ansökan har behandlats får den sökande besked. Om den sökande uppfyller steg 1 kommer sökande få erbjudande om att genomföra tester hos räddningstjänsten.

Steg 2

Räddningstjänstens första test utgörs av rullbandstest. Testet genomförs på brandstationen i Strömstad. Rullbandstestet hos oss genomförs på detta sätt:

Steg 3

Inför det andra besöket hos räddningstjänsten är det två saker du behöver förbereda:

Steg 4

Räddningstjänstens andra test består av nedan följande moment. I samband med detta test genomförs också en intervju. Samtliga moment genomförs på brandstationen i Strömstad.

  • Klaustrofobitest
  • Höghöjdstest
  • Fysiskt test utformat efter brandmännens arbetsmoment
  • Intervju
    Under intervjun medverkar en mindre grupp av personer som arbetar på räddningstjänsten samt räddningschef. Under intervjun vill de medverkande stämma att den sökande har hjärtat på rätt ställe. Personliga egenskaper så som social kompetens, samarbetsvilja, handlingskraft och engagemang är egenskaper som är meriterade.

Steg 5

Efter Steg 4 görs en samlad bedömning kring den sökandes lämplighet för tjänsten. I de fall sökande är aktuell för tjänsten är nästa steg att undersöka om sökande är fullt frisk. Detta sker genom en läkarundersökning via företagshälsovården. I samband med undersökningen görs EKG samt alkohol- och drogtest. De fysiska testerna tillsammans med rullbandstest ligger till grund för tjänstbarhetsintyg.

Steg 6

När företagshälsovård utfärdat ett tjänstbarhetsintyg erbjuds den sökande en provanställning hos räddningstjänsten i 12 månader. I samband med detta så behöver du ge ett utdrag från belastningsregistret. Utdraget behöver begäras ut från Polismyndigheten och utdraget är kostnadsfritt. Mer information och begäran om utdrag finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under perioden för provanställningen får den nyanställde introduktion, utbildning samt övning. Initalt går den nyanställde bredvid ordinarie skiftlag tills dess att medarbetaren är redo att gå in i ordinarie tjänst.

Kontakt

Har du frågor går det bra att ringa eller skicka e-post:

Ida Luther Wallin
Räddningschef
0526-191 01
ida.lutherwallin@stromstad.se

Morgan Malm
Ordförande
Brandmännens riksförbund
076-852 09 93
morgan.malm@stromstad.se

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Ida Luther Wallin

SIDANSVARIG: Ida Luther Wallin