Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Jobbet – havet tur och retur på 22 minuter

Jobbet – havet tur och retur på 22 minuter

22 minuter – exakt så lång tid tar Eva Hoffströms och Anna Säreborn Haugstöls lunchpromenad från arbetsplatsen på Strömstiernaskolan, genom centrum till Laholmen invid Kosterhavet och tillbaks. Här är det effektiv walk-and-talk som gäller, kollegorna hinner både gå igenom arbetsläget, reflektera och fylla på energireserven.

Vinden viner i masterna på segelbåtarna som ligger förtöjda i hamnområdet längs stråket. Det blåser kuling men solen värmer i vindögat bakom ett plank där Eva och Anna tar sig tid för en pratstund. De är båda skolledare vid Strömstiernaskolan, Strömstads enda högstadieskola. Och de går sin salta lunchpromenad varje dag, året runt.

Tillhörighet viktigt

Vinden i ansiktet och vattenkontakten är mer än bara bra för stunden. Eva och Anna pratar om havet som en källa till tillhörighet och sammanhang. Ett sammanhang som inkluderar skolan med sin personal och elever. Det stämmer i sin tur bra med kommunens varumärke och devis; havet i centrum – livet i fokus.

- På vår introduktionsdag får alla lärare besöka meningsfulla platser i skolans närhet. Här finns förstås platser med vattenkontakt, men det kan också handla om andra platser i skolans närhet, som Vattentornsberget med sin skog och blomsterprakten i Strömsdalen, förklarar Eva Hoffström.

På meningsfulla platser uppstår möten, möten som kortar avstånd mellan människor och kollegor och som uppmuntrar medarbetarna att använda platserna både privat och i undervisningen. Det lägger i sin tur en grund för arbetet mot målsättningen om en hälsofrämjande skola. Tillhörighet, trygghet och delaktighet är lika viktigt som fysisk aktivitet och rörelse för att må bra, här är de båda överens. Mycket av detta förenas i rektorernas ihärdiga lunchpromenader som de gärna ser att både andra lärare och elever tar efter. Dörren mot utelivet är öppen på Strömstiernaskolan.

Innehåll i undervisningen

Öppen dörr är det också mot det lokala näringslivet, i Strömstad är det enkelt att hitta en praktikplats. Här är det gott om företag och gränshandeln skapar förutsättningar för en levande besöksnäring och handel året runt. Kosterhavet, Sveriges enda marina nationalpark, drar till sig forskning och vetenskap. För eleverna finns det allt mellan Göteborgs universitets marina forskningsstation och stora butiker inom gränshandeln att välja på.

- Strömstad är inte så stort, men det är ändå lätt att fylla undervisningen med meningsfullt innehåll, konstaterar Eva och Anna. Utöver den marina forskningsstationen går det fint att både dra nytta av kommunens miljöcentrum Ekoparken, ortens kurortstraditioner samt den spetskompetens inom turism, tull och gränshandel som finns i många företag. På andra sidan riksgränsen i norska Halden finns Östfold universitet med möjligheter till kunskapspåfyllnad för lärare.

Längtan efter en boplats och arbetsplats i Kosterhavets närhet lockar varje år nya inflyttare till Strömstad. Många är lärare, men vi behöver ännu fler till tjänsten inom skola och barnomsorg. Gärna sådana som likt Eva och Anna hittar sammanhang och tillhörighet i stormar, skummande vågor och saltblänk.

Undersköterska - ett framtidsjobb!

Trots att fler har bättre hälsa hela livet ökar behovet av äldreomsorg
och det behövs fler undersköterskor och sjuksköterskor. Bara i Strömstad behöver vi rekrytera ett hundratal
nya undersköterskor de närmaste åren.

Undersköterskor arbetar inom äldreomsorg,
sjukvården, psykiatrin och
funktionshinderområdet. Vanliga arbetsuppgifter inom äldreomsorgen är personlig omvårdnad, hjälp med måltider, städning, tvätt, handling
och andra ärenden. På delegation från sjuksköterska sköter undersköterskor också medicinering och sårvård.

Text

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Karin Mellberg Jansson