Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Gränsregionen Strömstad/Östfold

Bild över fjorden och Svinesundsbron

En viktig orsak till framgångarna för Strömstads näringsliv är närheten till Norge och det tätbefolkade Östfold på andra sidan gränsen.

Det har alltid funnits kontakter över gränsen mellan Strömstad och regionen Östfold. Handelströmmarna och arbetspendlingen har gått åt olika håll under olika perioder beroende på omvärldsförutsättningar, beskattning och valutaskillnader.

De senaste årens förbättrade infrastruktur har knutit Strömstad och resten av norra Bohuslän allt närmare Östfold som är ett av Norges mest tätbefolkade områden. Statistik över flyttströmmar och arbetspendling visar att det pågår en tydlig integration över den svensk-norska gränsen.

Fördel Strömstad

Genom sin närhet till Norge har Strömstad ett fördelaktigt läge med en god lokal arbetsmarknad i och tillgång till en större mer diversifierad arbetsmarknad på dagspendlings-avstånd på andra sidan gränsen.

Många norrmän i Östfold har valt att flytta till Strömstad på grund av dess attraktiva livsmiljö, trygga småskalighet och gynnsamma prisläge. Men det sker också en tydlig inflyttning från Västra Götaland och övriga delar av Sverige på grund av den gränsregionala arbetsmarknaden, den attraktiva livsmiljön och den småskaliga samhället som erbjuder trygghet och god uppväxtmiljö.

Svinesundskommittén

Svinesundskommittén är ett politiskt samarbete mellan svenska och norska kommuner och regionerna Östfold och Västra Götaland, vars syfte är att skapa nya möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna.

Fyrbodal är en av Svinesundskommitténs aktiva medlemmar. Kommittén jobbar på uppdrag av medlemmarna och Nordiska ministerrådet.

Våra fokusområden är blå och grön tillväxt, turism och gränshinder/gränsmöjligheter. Det handlar om att ta vara på vår innovativa gränsregionala miljö och bygga ännu starkare samarbeten mellan företag, akademi och andra offentliga aktörer.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Leon Eriksson