KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Kille tittar på sin mobil och är ledsen.

Barns ensamhet tar inte sommarlov - inte heller vuxnas ansvar

För många barn känns sommarlovet härligt och efterlängtat, för andra innebär det en gnagande och ihållande känsla av ensamhet. När vardagliga rutiner, skola och andra vuxna försvinner lämnas barn utan stöd och sammanhang. Det betyder att vuxnas ansvar blir än mer viktigt under sommaren - att se, agera och hjälpa.

Sommarlovet är en stor förändring i barns liv när rutiner i vardagen och viktiga vuxna försvinner. Det kan leda till oro och ångest, vilket betyder att ensamhetskänslan riskerar att växa sig starkare. Att sitta kvar i stan på sitt rum när bilder från kompisarnas utlandsresor konstant dyker upp i mobilen, eller att inte ha några vänner alls. Men också utifrån att inte veta vem man kan prata med om tankar och känslor som kan upplevas svåra. Eller att leva familjehemsplacerad och inte ha någon att prata med som går igenom samma sak.

5 tips på vad du som vuxen kan göra

  1. Ta initiativ till samtal, på ett lyhört och respektfullt sätt. ​Prata om att livet förändras. Så som det är nu behöver det inte vara längre fram. Ge barnet perspektiv och hopp! Berätta att ”du kommer att möta många människor. Några av dem kommer att kunna bli dina vänner.”
  2. Visa att barnet inte är ensam. Försök bryta känslan genom att göra något tillsammans, gärna ute bland andra människor. ​
  3. Inventera de relationer barnet har (som jämnåriga i klassen eller i laget). Finns det någon där som barnet skulle kunna ta mer kontakt med? Prata om hur det skulle kunna gå till och hur du kan vara till hjälp.​
  4. Uppmuntra barnet att delta i aktiviteter. Barnet kanske inte får nära kompisar där men känslan av att vara en del i ett sammanhang med andra är hjälpsam.​
  5. Som förälder är det smärtsamt att se sitt barn ensam. Prata om din oro med en annan klok vuxen eller med Bris vuxentelefon om barn Länk till annan webbplats., 077–150 50 50, och försök att inte belasta ditt barn med din oro.

Bris stödlinje för barn Länk till annan webbplats. upp till 18 år har öppet dygnet runt hela sommaren. Barn kan ringa eller sms:a till 116 111, chatta och mejla till Bris kuratorer och få stöd.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: