KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

En ensam maskros.

Gemenskap är bra för hälsan

Sommaren kan vara en tid många känner sig ensamma. Den sociala kontext man ingår i på jobbet, i skolan eller i andra sammanhang försvinner plötsligt. Det finns saker du kan göra för att må bättre och stärka din psykiska hälsa. Det finns också saker du kan göra för att stötta någon annan som mår dåligt.

Ensamhet eller psykisk ohälsa syns inte alltid utanpå, så fråga gärna rakt ut hur någon mår om du är fundersam. Det viktigaste är att visa att du bryr dig, till exempel genom att lyssna och erbjuda hjälp.

Tips på hur du stöttar någon som mår dåligt eller känner sig ensam

  • Ställ frågan ”hur mår du?” två gånger. Som svar på den frågan är det vanligt att få ett ”Jo, det är fint” eller nåt liknande. Men du känner säkert själv igen att det är ett svar man ger lite oavsett hur det är. Så det kan vara bra att fråga en gång till. Kanske lägg till ”nej men på riktigt” innan ”hur mår du?” den andra gången.
  • Ta första steget till kontakt och berätta att du finns där. Ensamhet kan vara ihopkopplat med andra saker. Till exempel depression eller sorg, sånt som kan få människor att dra sig tillbaka. Så då är det bra om nån annan – till exempel du – tar första steget till kontakt! Smsa eller snapa, ring eller knacka på. Ta kontakt på det sätt som känns bra för dig. Säg att du finns där och försök få igång ett samtal. När hen pratar, avbryt inte. Vänta på din tur. Och vänta inte bara på din tur att prata – utan din tur att svara. Lyssna på vad hen säger!
  • Fråga om ni ska hitta på något och vad personen vill göra. Ofta mår man bättre när man får göra saker man tycker om. Det kanske är att fika, ta en promenad, se på film, spela fotboll eller något annat. Genom att följa med, visar du att du bryr dig och kan vara ljuset i ett huvudmörker.
  • Gör en liten gest. En person som känner sig ensam kan ha nära till tankar som ”Dom gör säkert bara så för att dom tycker synd om mig”. Som välgörenhet. Ibland kan det som gör störst skillnad vara något jättelitet. Försök få in nåt litet, som en inbjudan till lunch eller något annat som du gör regelbundet, på ett naturligt sätt.
  • Bara att vara trevlig räcker långt. Le mot kassapersonalen. Småprata med grannen. Håll dörren öppen för personen som kommer bakom. Det kan göra jättestor skillnad för en person som känner sig ensam – att känna sig sedd.

Om du tror att personen behöver mer stöd och hjälp kan du gärna hjälpa till så att personen hittar rätt.

Stödlinjer via telefon, chatt eller mail Länk till annan webbplats.

Stödlinjer för dig som är barn eller ungdom Länk till annan webbplats.

Äldrelinjen Länk till annan webbplats.

Om du mår dåligt Länk till annan webbplats.

Ring genast 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du mår väldigt dåligt eller funderar på att ta ditt liv.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: