KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Elever som har varit på prao

Lyckad PRAO-omgång för elever, näringsliv och arbetsliv!

Under vecka 16-17 var det dags för elever från årskurs åtta att under fem dagar uppleva arbetslivet på riktigt. Här summeras vårens praoupplevelser från både elever och arbetsgivare.

I solen på skolgården på Strömstiernaskolan träffas ett glatt gäng för att prata lite om åttornas prao-upplevelser i vår. Prao, som står för praktisk arbetslivsorientering, är en obligatorisk del av skolan. Alla elever ska under minst tio dagar i årskurs åtta och/eller nio få kunskaper och erfarenheter av arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval.

Hela 85 olika arbetsgivare tog under vårens praoveckor emot 150 praoelever från Strömstiernaskolan. Av dessa var det 65 procent av eleverna som ordnat egna platser medan resten fick hjälp av studie- och yrkesvägledare och verktyget Praktikplatsen.se för finna en match. Företag och arbetsgivare runt om i kommunen ifrån en mångfald av branscher har ställt upp!

– Praon är inte bara en möjlighet för eleverna att prova yrkeslivet utan också en fantastisk chans för arbetsgivare att marknadsföra sig själva och säkra framtida arbetskraft. Inom ramen för projektet Framtidstro arbetar vi för att förbättra rutiner samt för- och efterarbete kring praon för att optimera lärandet, säger Karin Oxenwaldt, studie- och yrkesvägledare på Strömstiernaskolan.

Elevers upplevelser av praon

– Utvärderingarna visar att i princip alla elever var nöjda med sin prao, säger Ida Andersson, lärare på Strömstiernaskolan.

Eleverna är eniga i att de uppskattat sin praoplats och att man lärt sig nya saker.

– Jag skulle gärna vilja vara på förskola även nästa prao då jag tyckte det var kul att vara med barnen och jag lärde mig nytt varje dag. Men jag provar gärna en annan förskola som omväxling, säger Derya Ciftci som gjort sin prao på en förskola i kommunen:

– Jag vill vara på samma praoplats igen, säger Ebba Collin som varit på Kaffedoppet. Det var socialt, man träffade människor, fick prova på att baka och jag gillade att vara i restaurangbranschen.

Även Shahin Moosavifar fick prova på flera olika aktiviteter i sin roll som fotbollsledare för IFK Strömstad:

–En uppgift var att göra övningar och vara med på fotbollsträningar för de små, sedan gjorde vi budget för en fotbollscup för att en annan dag vara med på gåfotboll för pensionärer. Jag tyckte rollen som ledare var kul och vill fortsätta med det även i framtiden. Men nästa gång vill jag nog prova förskola då det är kul med de små barnen, säger han.

Arbetsgivares upplevelser av praon

– Världen behöver fler marinbiologer och när man praoar hos oss får man veta hur det fungerar på en marin forskningsstation – allt från vad vi forskar på just nu, hur man bäst studerar livet i havet och hur Sveriges mest artrika akvarie sköts. Man brukar också få vara med och mata djuren i akvariet vilket de flesta tycker är spännande, säger Christin Appelqvist, PhD på Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs Universitet som under två veckor handlett tre prao-elever.

De kommunala bolagen har tagit emot två pro-elever under våren.

– Vi tycker det är viktigt med kompetensutbyten och att få nya perspektiv på våra verksamheter! Vi vill även bygga goda relationer inför framtiden och visa att vi kan vara en möjlig arbetsgivare när praktikanterna sedan ska ut i arbetslivet, säger Henrik Lysén som arbetar med affärsutveckling och kommunikation på Strömstadsbyggen, Strömstadslokaler och StrömstaNET.

Nya PRAO-perioder

Ett enormt TACK riktas till alla som med öppen famn välkomnat våra elever på ett så fint sätt. Nu laddar vi om inför höstens praoperioder, v 41-42 och v 47-48.

Är din arbetsplats intresserad av att ta emot prao-elever? Kontakta Strömstiernaskolans studie- och yrkesvägledare Karin! Läs mer på stromstad.se/prao Länk till annan webbplats.

På bild: Karin Oxenwaldt, studie- och yrkesvägledare; Ida Andersson, lärare; Shahin Moosavifar, elev 8D; Derya Ciftci, elev 8D; Ebba Collin, elev 8D.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: